Een Festool schuurmachine sluit geen compromis voor wat betreft het gebruiksdoel. Kwaliteit staat bij Festool altijd voorop.

Bij het kopen van een schuurmachine is het in feite niet anders dan met ander elektrisch gereedschap. Het begint allemaal met de vraag waar de schuurmachine voor gebruikt gaat worden. Afhankelijk van de toepassing is het ene type schuurmachine namelijk geschikter dan het andere type. In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen vijf typen.

Zoekt u een schuurmachine voor het schuren van kleinere oppervlakten, dan is de zogeheten deltaschuurmachine het meest geschikt. Deze ligt gemakkelijk in de hand en is vooral geschikt voor het schuren van hoekjes en naden. Door zijn kleine schuuroppervlak is de delta schuurmachine licht in gewicht en daardoor erg handzaam. Nadeel is wel dat het schuren van grotere oppervlakken tijdrovend en lastig is.

Het volgende type, de vlakschuurmachine, is juist heel geschikt voor het schuren van grotere oppervlakken, zoals deuren of plaatmateriaal. Ondanks zijn grotere schuurvlak is de vlakschuurmachine nog altijd met één hand te gebruiken.

Wilt u nog grotere oppervlakten dan deuren of kasten schuren dan is de bandschuurmachine zeer geschikt. De schuurband van deze schuurmachine roteert, waardoor het snel werken is met een bandschuurmachine. Handig, wanneer u bijvoorbeeld een vloer of grote platen wilt opschuren. Tegenover de prestaties van deze schuurmachine staat een hoger gewicht, waardoor de machine wat minder gemakkelijk te hanteren is. Het gemakkelijkst is het wanneer deze schuurmachine voor horizontale oppervlakten wordt gebruikt.

De excenterschuurmachine is net als de bandschuurmachine geschikt voor groter schuurwerk, maar deze is lichter. Dat maakt de excenterschuurmachine gemakkelijker in gebruik. Omdat dit type schuurmachine beschikt over een roterende schuurzool kan hij ook worden gebruikt voor het polijsten van metaal. Omdat de excenterschuurmachine doorgaans een ronde schuurzool heeft is deze niet geschikt voor het schuren van hoeken.

Er is een type schuurmachine dat alle eigenschappen probeert te combineren en dat is de multischuurmachine. Bij dit type schuurmachine is de schuurzool afneembaar waardoor de machine te gebruiken is als deltaschuurmachine, vlakschuurmachine en excenterschuurmachine. Door zijn verschillende schuurzolen is de multischuurmachine - de naam zegt het al - zeer geschikt voor diverse klussen.

Festool is leverancier van elektrisch gereedschap van topkwaliteit. Het is dan ook niet verrassend dat Festool elk hier genoemd type schuurmachine levert, behalve de multischuurmachine. Festool doet wat dat betreft niet aan compromissen en gelooft alleen dat het beste gereedschap goed genoeg is. Maar Festool levert nog een ander soort schuurmachine dan we reeds hebben genoemd, namelijk de profielschuurmachine. Deze Festool is eigenlijk een variant van de vlakschuurmachine. Hij is echter kleiner van formaat en de vorm van de schuurzool is zodanig aan te passen dat profielen van een zeer uiteenlopende vorm kunnen worden geschuurd.

Ten slotte levert Festool ook nog een schuurmachine die een variant is op de excenterschuurmachine. Dit is de zogenaamde persluchtschuurmachine. Deze Festool schuurmachine wordt aangedreven door middel van perslucht en is daardoor zeer krachtig. Het apparaat is bovendien zeer gebruiksvriendelijk, omdat de toevoer van perslucht en de stofafzuiging in één zijn gecombineerd.

Bij Kruis gereedschappen vindt u een ruime keuze aan elk genoemd type schuurmachine, zowel van Festool als van andere merken.