Wanneer u elektrisch gereedschap in combinatie met een Festool stofafzuiger gebruikt, dan zet u een belangrijke stap naar het realiseren van een stofvrije werkplek

Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar gebouwd wordt, dwarrelt stof. Overal in de bouw komt stof voor. De belangrijkste bronnen van stof zijn het zagen en frezen in gesteente en in hout. Bij het zagen in gesteente komt zogenaamd kwartsstof vrij, een stof die gevaarlijk is voor de gezondheid van de werknemers op de werkplaats en het publiek in de nabijheid. Dat geldt eveneens voor het stof van hardhout. Door de fijne structuur van dit stof kan langdurige blootstelling hieraan leiden tot een verhoogd risico op kanker.

In 2013 hebben de overheid en partijen uit de bouwsector een intentieverklaring getekend, waarmee zij zich verplichten om de blootstelling aan stof op de werkplaats terug te dringen. Overigens zijn aannemers wettelijk verplicht om allerlei maatregelen te nemen om de blootstelling aan stof te beperken. De Arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving van deze regels. Kruis gereedschappenhandel is één van de erkende Festool dealers.

Een van de maatregelen die werkgevers moeten nemen is het regelmatig stofzuigen van de werkplaats. Het doel is het realiseren van een stofvrije werkplek. Omdat het terugdringen van stof geen sinecure is, heeft TNO in 2013 een project gestart om kennis op te bouwen en uit te wisselen over stofvrij werken en het gebruik van stofvrije gereedschappen in de bouw. Onderdeel hiervan is dat TNO samen met producenten van gereedschappen aan innovaties werkt om dit stofvrij werken te realiseren.

Een van deze producenten is Festool. Het resultaat van de samenwerking tussen TNO en Festool is dat inmiddels 56 verschillende Festool gereedschappen zijn aangemerkt als stofvrije gereedschappen, meer ook dan welke andere producent die aan dit project meewerkt. Met deze gereedschappen kan men gedurende een vastgesteld aantal uren stofvrij werken. Een belangrijk onderdeel in deze reeks van gereedschappen is de Festool stofafzuiger. Met de Festool stofzuiger wordt het mogelijk om tot wel 8 uur stofvrij te werken met de Festool cirkelzaag, schuurmachine, boorhamer en kantenfrees. Kruis gereedschappenhandel is één van de erkende Festool dealers.

Gebruik van een Festool stofzuiger op de werkplaats betekent dus niet alleen een grote gezondheidswinst, maar ook een efficiencywinst. Langer stofvrij kunnen doorwerken is praktisch en voorkomt - ook niet onbelangrijk - een boete van de Arbeidsinspectie of erger, het stilleggen van het werk. We raden wel aan om goed de specificaties te lezen van uw Festool stofzuiger om precies te weten hoe lang en onder welke omstandigheden mag worden gewerkt. Het verschilt namelijk per gereedschap hoe lang - altijd in combinatie met de stofafzuiger - men mag werken (meestal 2, 4 of 8 uur). Wij van Kruis gereedschappen kunnen u hierover voorlichten, daar we altijd de Festool stofafzuiger op voorraad hebben die u zoekt. Kruis gereedschappenhandel is één van de erkende Festool dealers.